C 2006-2021 Društvo za kakovost življenja SENA.
Povezave
Če uporabljate to stran se strinjate z uporabo piškotkov za analize, prilagoditev vsebine in oglasov.               Spoznajte več.
Drustvo SENA
DELAVNICE USTVARJALNA RADOVEDNOST

V delavnicah sodelujejoi mladi, ki se ukvarjajo s fotografijo. V delavnicah lahko pokažejo svoje spretnosti pri delu s fotoaparatom in smisel za ustvarjanje fotografij.


MLADA USTVARJALNOST

Aktivnosti so nadaljevanje mladinske pobude v kateri sodelujejo mladi, ki se želijo preizkusiti v slikanju, kiparjenju in obdelavi fotografije. Skozi umetniško ustvarjanje mladi podajajo svoje poglede na današnji čas. Aktivnosti se nanašajo na posamezne tematike. Vse kar se ustvari na aktivnostih je predstavljeno na razstavi.


EKSPEDICIJA - UČENJE V GIBANJU

Kako motivirati mlade do gibanja v ruralnem okolju. Okolju, ki se zdi dolgočasno? Kako motivirati mlade, ki samo sedijo in ždijo pred ekrani? Evropski barometri opozarjajo, da gibanje mladih upada, istočasna pa je očitna tendenca mladih do uporabe novih tehnologij, ki nenehno narašča. Osemdeset odstotkov zahodnega sveta vseh mladih ima vsakodneven stik z internetom.

Kako se vam zdi kombinacija teh sestavin: gibalne aktivnosti, okolje, ki se zdi dolgočasno, tehnologija in nekaj pustolovščin za učenje? Spoznavamo, da se naša življenja in učenje vse pogosteje dogajajo v gibanju, med potovanji. Učni teden smo preživeli v Litvi, kjer se kar štirideset procentov mladih sreča s tematiko, povezano z izseljevanjem. Ljudje smo bili vedno podvrženi migracijam, da izkoristimo priložnosti, ki jih prinašajo boljši pogoji drugje, zato pogosto menjamo bivanjski prostor: križarji, zahodni kolonialisti na vzhodu, nomadi,  romi, če jih omenimo le nekaj. In ljudje kar naprej migrirajo! Samo pomislite na študente v okviru programa Erasmus, IT strokovnjake, sirske begunce, indijske razvojne delavce ali kitajske inženirje cest v Afriki itd. Tako se torej gibanje po zemeljski obli za boljše pogoje bivanja za delo, študij ali počitnice nadaljuje. To ni nova stvar, je pa v porastu.

V današnjih družbah smo vsi na nek način nomadi. Živimo in se učimo v gibanju.

Kako lahko iz tega pridobimo največ? Kako lahko izboljšamo naše učenje? Odločili smo se izvesti nekaj eksperimentov in se prepustili priložnosti!

Na prvem učnem tednu, ki se je zgodil znotraj projekta »Expedition«, kreiranje pustolovščin v ruralnih okoljih smo želeli povezati vse sestavine, ki smo jih prej omenili in jih povezati v okvir metode učenja za mladino, ki prihaja iz okolja z manj priložnostmi. Ideja ekspedicije je v tem, da prevzame skupina ljudi  določen cilj, posebej v smislu raziskovanja in razvoja določene teme. Naša inspiracija izhaja iz koncepta ekspedicije za ustvarjanje učnih programov in metod dela, ki skozi izzive na poti ponujajo priložnosti za doseganje teh izobraževalnih ciljev.

"Ekspedicija je učenje na vseh nivojih, s čemer kot rezultat pridobimo precej večji odtis, kot z drugimi načini učenja. V kolikor v izobraževanje vključimo tehnologijo, pravzaprav pokrijemo celotni učni vidik, kjer nam učenje v gibanju omogoča višji izkupiček z manj resursi. Skozi tovrstno  učenje si nenehno v prepoznavanju kakšne resurse potrebuješ in ob kakšnem času. »Ne nosi drv v gozd.« Skozi konvencionalno izobraževanje je refleksija individualna, če pa lahko svoje izkušnje deliš skozi okvir dela znotraj ekspedicije, pa ima tovrstna aktivnost popolnoma drugačno vrednost."

Dejan Prednik
Udeleženec Expedicije – predstavnik društva SENA iz Slovenije